Anyanevelés

Átvéve:Zsótér Csaba méhésztől. Eredeti cikk:itt

 Én elsőnek lemártom a bölcsőket, melyeket egy 12mm-es kör alakú 10mm magas dugókra rögzítek. Azért, hogy a bölcső jobban fent maradjon a dugó közepét egy 10mm-es fúróval egy kicsit kimélyítem.
1. nap

Ezt követően a bölcsőket 1 napra beadom a dajka családnak tisztogatásra. Az anyás dajkát a következő képen rendezem be, amikor a keretet beadom. Két keret fedett fias, 2 keret nyílt fias, és ezek közé kerül a tenyészkeret tisztogatásra.

anyanvelés1

2. nap

Következik az álcázás. Ekkora már van 1 napos álcám. Álcázáshoz a kínai álcázó tűt használok. Ennek nagy előnyének tartom, hogy az álcát egy kis pempővel lehet kiemelni, és nem kell előpempőzni, valamint nagyon könnyű vele kiemelni az álcát. Valamint a sejtfalat sem kell visszametszeni.

petezteto tok 1
petezteto tok 3
petezteto tok 2

Egy pár szó az tenyészanyag előállításhoz. Csináltattam egy akkora petéztető tokot, amibe pont belefér a 1db hunor keret. Ebbe teszem az anyát, és másnap kiengedem. Erre a célra megfelel a jenter petéztető tok is. Nekem nem volt nagy sikerem vele, mert elég kicsi elfogadási arányt tudtam vele produkálni, ezért fel is adtam. Biztos én nem csináltam valamit jól. A tenyészkeretet visszaadom a családnak további gondozásra.

alca kivetel 2
alca kivetele a tokbol

Az előzőekben a méhekkel kitisztíttatott bölcsőkbe álcázok. Tényleg nagyon egyszerű a kínai álcázó tűvel a művelet. Általában kint a szabadban álcázok, és még semmi gond nem volt. Szerintem a hőmérséklet is kicsit el van túlozva a szakirodalomban, mert volt hogy 18 oC-ban álcáztam és akkor is nagyon szépen elfogadták, és volt hogy 30 oC-ban és akkor is. Egy a lényeg serkenteni kell mind a dajka családod, hogy minél több bölcsőt fogadjon, mind a tenyészcsaládot, hogy az anya szívesen petézzen a keretbe, amire bezártuk. Ha nincs serkentve, akkor sok esetben előfordult, hogy nem petézte be a keretet.
 

Jenter petezteto tok ellenorzese 1

A bölcsőket majdnem mindig anyás dajkával nevelem, nem használok váltott dajkáltatást, mert a munkám miatt nem érek rá annyit foglalkozni velük. Az anyás dajka is képes jó elfogadásra ha serkentve van, és elég nép van.

anyabolcsok

A bölcsőket a 14. napon veszem el és osztom szét a családoknak – rajoknak -, amiket előző nap készítettem elő. Ha esetlegesen hideg lenne azon a napon amikor a bölcsőket el akarom venni, akkor a jégakukat felmelegítem és a hűtőtáskába rakom, ami jól tartja a meleget, és ezzel viszem a bölcsőket a családhoz.

kihuzott keret 1
bolcsok 2
bolcsok 1

A bölcsket a családhoz a lépekre igen egyszerű a fa dugó segítségével hozzá nyomni, és ezzel a bölcső sérülésének a veszélyét is elkerülhetjük.

A családokhoz az anyabölcsőt villamossági boltban kapható szigetelő szalaggal körbetekerve adom be, ezzel megakadályozva a lerágás veszélyét.

Képsorozat a méhanya keléséről .

Szerző:Lőrincz Bertalan

méhanya kelése 1
méhanya kelése 2
méhanya kelése 3
méhanya kelése 4
méhanya kelése 5
méhanya kelése 6
méhanya kelése 7