Atka-a legnagyobb ellenség  2. rész

Bayvarol

Bayvarol-120x120
Bayvarol csik 3[3]_m
bayvarol

Egyszerüen felakasztani a léputcákba a fészekbe.

Apiqard

Összetétel:
1 csík tartalmaz: 3,6 mg flumethrint.

Alkalmazás módja:
A Bayvarol csíkokat a fészek központi részében, a léputcában szükséges elhelyezni úgy, hogy a méhek mindkét felületén közlekedhessenek. Ehhez a csík felső részén található vállakat a megjelölt helyen, azonos irányba kell hajlítani és a keret felső lécére akasztva lógatni a léputcákba. Jól fejlett családok esetében -a kaptár méretétől függően- 2 csík az alsó résznél összekapcsolható.

Diagnózis:
A csíkok behelyezése előtt a kaptár aljára helyezzünk el egy fehér lapot. A csíkokat legalább 24 órán át hagyjuk a kaptárban, majd ezután ellenőrizzük a lapon, hogy található-e rajta elpusztult Varroa atka.

Gyógykezelés:
A kezelés legalább 15 napig és legfeljebb 6 hétig tarthat.

Adagolás:
Jól fejlett, egészséges családok esetében 4 csíkot kell alkalmazni. Gyenge családok, fiatal és mesterséges rajok, amelyek a lépek kevesebb, mint a felét népesítik be, fél adaggal, azaz 2 csíkkal kezelhetők.

Alkalmazási útmutató:
A hordás alatt, ill. pergetés előtt nem alkalmazható. A fóliát közvetlenül használat előtt kell felbontani.

Ellenjavallat:
Nem ismeretes.

Nemkívánatos hatás:
Nem ismeretes.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
0 nap
.

Apiguard kettős hatást fejt ki. Elsősorban, (a zselés szer) gőzt a méhek kijáratánál szellőztetéssel szétárasztják a kaptárban, inhalálás mellett a varroák menekülnek a vegyszer elől. Másodszor, a munkás széthordozza mikor ők kommunikálnak egymással (trophallaxy). Akkor a szer megöli még a távoli zúgban rejtöző a varroát.


Összetétel:
25 % timol (tömeg %)


* Gyógyszerforma: gél külsőleges használatra
* Gyártó: Laleham Healthcare Ltd., UK
* Törzskönyvi engedélyes: Vita (Europe) Limited, UK
* Célállat: Mézelő méh (Apis mellifera)
* Javallat: Mézelő méhek Varroa jacobsoni atka fertőzöttségének csökkentésére (kontroll kezelésre).
* Alkalmazás módja: Külsőleg
* Adagolás: Családonként 50 gramm Apiguard gél A. U. V. készítmény 2 hetes időközzel.

Alkalmazási útmutató:
Nyissuk ki a kaptárt. Tépjük le a tálca fóliáját úgy, hogy az egyik sarka maradjon a tálcához rögzítve. Helyezzük a nyitott tálcát a keretek tetejére középre, a géllel felfelé. Győződjünk meg róla, hogy a tálca teteje és a kaptártető között legalább 0,5 cm üres tér maradjon. Zárjuk le a kaptárt. 2 hét múlva helyezzünk egy másik tálcát a régi mellé a fentiek szerint. A kicsi és a telelő családok esetében egy tálca Apiguard gél is elegendő lehet, amelyet legalább 4 hétig hagyjunk bent. A készítmény leghatékonyabban akkor használható, ha terméket késő nyáron a mézhordás után alkalmazzuk (amikor a petézés mennyisége csökken). Erős fertőzöttség esetén a készítmény tavasszal is alkalmazható, ha a hőmérséklet 15°C fölött van.

Ellenjavallat:
Nem ismeretes

Nem kívánatos hatás:
A javasoltnál magasabb adag alkalmazása a méhcsaládokban viselkedési zavarokat idézhet elő (nyugtalanság, a kaptár elhagyása).

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
Nem szükséges. A készítmény mézgyűjtési időszakban nem használható!
 

Apiguard 50 gr-250x250
Apiguard1 50 gr-250x250

Api life var

"Api Life Var"®
párologtató atkaölő lapkák
Összetétele:

100 g termék tartalma:

Aktív összetevők:

Timol, kristályos

74,08 g
Eukaliptusz kivonat

16,00 g
Kámfor, kristályos

3,70 g
Mentol, kristályos

3,70 g

Vermiculite qb       

ad 100 g


Gyógyszerészeti (megjelenési) forma: 11 g-os párologtató lapka


Javallatok :


Az „Api Life Var”® készítmény természetes hatóanyagokat tartalmazó párologtató lapok formájában a méhfajok Varroa Jacobsoni fertőzöttségének kezelésére szolgál ill. megelőző gyógymódként is alkalmazható.

Az alkalmazás módja és időtartama:


Áttelelő atka estén márciustól május közepéig, majd ezt követően a nyár folyamán, ősz elején ajánlatos a használata. Kaptáronként 2 lapka ( egyenként 4 részre darabolva) alkalmazása ajánlott, az első 4 részbe tört lapkát behelyezzük, majd mintegy 7-10 nap időintervallum különbséggel a második négy részbe tört lapkát alkalmazzuk) a léputcák fölé helyezve, a mellékelt ábrán látható módon. Takarás alkalmazása ajánlott. A lapok esetleges maradványait a kezelés végén távolítsuk el!
árakozási idő: nincs

 Ellenjavaslat: nem ismert

Figyelmeztetés:

- Méztermelési időszakon kívül alkalmazzuk a szert!

- Kerüljük el a fosztogatás veszélyét, nagy létszámú családok létrehozásával!

- Ne használjuk a szert folyamatban lévő rablás idején!

- Kerüljük a királynő cseréjét egy esetleges kezelést megelőzően!

- Magas, 30 Co –os hőmérséklet esetén szoktassuk a méheket a szer

 illatanyagához, a kezelést megelőzően 1 nappal helyezzünk egy darabot a

 kaptárba!

- Kerüljük a sérült, kibontott csomag forgalmazását !

- Belégzés, szájjal, bőrrel , szemmel való érintkezés kerülendő, a termék

 alkalmazása során használjunk védőkesztyűt!

- Tárolása naptól védett, hűvös, száraz helyen ajánlott!

- Üres, lejárt csomagot, esetleg maradékot ne dobjunk ki a természetbe!

- Gyerekektől elzárt helyen tárolandó!

 Kiszerelés: 2 lapkát tartalmazó zacskó
 

Forrás:Erista Kft.

Apiwarol

Apiwarol 12,5 mg tabletta A.U.V.
füstölő tabletta háziméhek részére
Kizárólag állatgyógyászati célra!
Tartalom: 25 tabletta
Forgalomba hozatali engedély
szám:02.2/00181/0000/2011
MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL:
Amitráz 12,5 mg/tabletta
GYÓGYSZERFORMA:
Füstölő tabletta.
CÉLÁLLAT:
Háziméh
TERÁPIÁS JAVALLATOK:
Háziméhek
Varroa destructor atka fertőzöttségének diagnosztikájára és kezelésére.
ADAGOLÁS ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA:
Méhkaptárban. Alkalmazás előtt olvassa el a mellékelt használati utasítást.
ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ
:
Emberi fogyasztásra kerülőméz gyűjtésének időszakában ne alkalmazzuk.
Alkalmazáskor az amitráz a mézbe juthat, ezért az őszi kezelés előtt az összes emberi fogyasztásra szánt mézet el kell távolítani a kezelt kaptárból.
AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS KÜLÖNLEGES ÓVINTÉZKEDÉSEK A KEZELT ÁLLATOKRA ÉA A KEZELÉST VÉGZŐ SZEMÉLYEKRE VONATKOZÓAN:
Az amitráz emberi szervezetre gyakorolt hatása nem teljesen tisztázott. Kerülni kell a keletkezőfüst belégzését és az alkalmazás közben arcmaszkot kell viselni. Amennyiben a kezelést végző személyen hányás,
szívritmus problémák, idegrendszeri problémák jelentkeznek azonnal orvoshoz kell fordulni, ahova vigye magával a készítmény csomagolását is. Nem alkalmazhatják a készítmény, bármely összetevőjével ismert túlérzékenységgel rendelkező személyek. Alkalmazás közben tilos enni, inni, dohányozni. A használatot követően kezet kell mosni.

8. ADAGOLÁS ÉS ALKALMAZÁS MÓDJA
Az egy tablettában található hatóanyag egy méhcsalád egyszeri kezelésére elegendő. Az Apiwarol kizárólag a méhek testfelületén tartózkodó Varroa destructor atkákra fejti ki hatását.
A fedett fiasításokban található atkákra nincs hatással. A legjobb eredmény abban az esetben érhető el, ha a tavaszi időszakban kétszer és az őszi időszakban két-három alkalommal alkalmazzuk 4-6 napos időközzel, mikor a legkevesebb fedett fiasítás található a kaptárban. Gyűjtési időszakban történő alkalmazáskor a fedett fiasításokat el kell távolítani a kaptárból. Esti időszakban alkalmazandó miután a méhek befejezték repülésüket. Az egy tablettában található hatóanyag egy méhcsalád egyszeri kezelésére elegendő. Csipesz segítségével tartsa a tablettát láng fölé, ha a tabletta lángra kap azonnal el kell fújni. A parázsló füstölő tablettát egy 3-4cm-es fém hálóra vagy az erre kialakított fém hálóból készült kosárba kell helyezni, amely nem gátolja a parázsló tabletta levegő ellátását. A fém rácson lévő füstölő tablettát a kaptár alsó részében kell elhelyezni. A kezelés alatt a kaptár bejáratait 20 percre be kell zárni. A 20 perc letelte után a kaptár bejáratait ki kell nyitni és ellenőrizni kell, hogy a tabletta teljes mértékben elégett-e. Ha a tabletta nem égett el teljesen a kezelést meg kell ismételni.
Amennyiben a méhcsalád Varroa atka fertőzöttségének diagnosztizálása a cél egy plusz lépést kell beiktatni a fent leírt kezelési folyamatba. A kezelés megkezdése előtt egy növényi zsíradékkal bekent papírlapot kell elhelyezni a kaptár aljába, ezt követően végrehajtható a kezelés. A kezelés után egy órával a kaptárból kivett papírlapon ellenőrizhető a paraziták jelenléte.
 

Varidol

4.9. Adagolás és alkalmazás módja
A készítmény hatóanyagát a kaptáron belül az izzó füstölőcsíkból felszabaduló füst vagy a speciális porlasztókészülékkel előállított aeroszol juttatja el a méhekhez. Applikáció füsttel Egy méhcsalád kezelésére két csepp (6,2mg hatóanyag) készítményt kell cseppenteni a füstölőcsíkra. Amennyiben egy méhcsalád dupla kaptárt foglal el a készítmény mennyiségét négy cseppre kell növelni. Gyenge családok kezelésére a füstölőcsíkra elegendő egy csepp készítményt cseppenteni. Miután a készítmény az egész füstölőcsíkot átitatta, gyújtsuk meg úgy, hogy a csík csak parázzsal égjen ne lánggal. A parázsló csíkot a kaptár felső harmadában függőlegesen rögzítsük. A kaptár minden nyílását be kell zárni. Fél óra eltelte után a kaptár bejáratait ki kell nyitni. A kezelést Október 1. és Április 15. között végezzük mikor a méhek nem repülnek és a külső hőmérséklet meghaladja a +10oC-ot. Applikáció aeroszollal Egy közepesen erős család kezelésére 3ml 1,64% vizes vagy acetonos oldat elegendő, amely megfelel 6,2mg (2csepp) hatóanyagnak. Az aeroszol applikációt speciális aeroszol képző készülékkel végezzük a kaptár bejáratán keresztül. A készítmény adagolása a VAT 1a típusú készülék előírt nyomás és hőmérséklet értéke alapján került meghatározásra. Egy közepesen erős család esetében a kezelés időtartama vizes oldat esetén 120 másodperc, acetonos oldat esetén 30 másodperc. Nagyon erős vagy gyenge családok esetén a kezelési idő az aeroszol képző készülék gyártójának ajánlása alapján változtatható. A kezelést követően a kaptárt 30 percen keresztül zárva kell tartani. A kezelést nappal -5oC-os hőmérséklet felett kell végrehajtani az Október 1. és Április 15. közötti időszakban mikor a méhek nem repülnek. 4.10. Túladagolás (tünetek, antidotumok)
Túladagolás fokozott izgalmi állapotot okoz és a készítmény tagló hatása miatt a méhek a kaptár aljára esnek. Intézkedés: a kaptár gyors szellőztetése.

4.11. Élelmezés egészségügyi várakozási idő
Méz: 0 nap 6.5.

Kiszerelési egységek
5ml készítmény barna cseppentős üvegben és 50 párologtató csíkkal PE tasakba csomagolva.

Api Life Var-250x250
apilife1
api
Varidol-120x120

A varidol,apiwarol vagy más olyan gyógyszer,mely füsttel végzett kezelésel történik a kijárón keresztűl. Ezeket a gyógyszereket hatásossabban eltudjuk oszlatni a kaptárban befujó készülékkel.

Ekovarosan levendula ökobrikett

Termékleírás:

Négy táblában összesen 32 db kis hasáb aláható, töréssel lehet szétválasztani  őket. A teljes súlya 100g.

 

EKOVAROSAN méheknek
A méhek számára készült „Ekovarosan” ökológiai brikettet füstölőkben használják a méhek megnyugtatására, akárcsak a varroa parazita elleni szerként.
Biomasszából, mésztermelő – és gyógynövényekből és éteres olajokból áll különösen hangsúlyozva a levendulát és mentát.

Könnyen gyullad meg és 10 másodpercen belül a láng aromatikus és kellemes illatú füsté alakul át. Az így előkészített ostyát a füstölőbe kell tenni és felhasználni. Egy ostya kb. 15 percig füstöl és 600-700 „füstsugarat” ad. Ezzel a brikettel minden füstölésnél eszméletét veszti a varroa, továbbá a füst megelőzően védi a méhet. A műveletet egymás után 3 este kell elvégezni, majd 8-10 nap elteltével meg kell ismételni. Egyszeri kezelésre 20-30 pumpálás füstöt adunk családonként. Elektromos füstölővel kb. 30 másodperc. A brikettet egész évben kell használni, biztonsági előkészületek nélkül. A környezetük befüstölésével a méhek nyugodtak, dolgosak és egészségesek. A brikett sem emberekre, sem méhekre nem káros. Nem hagy maradványokat a mézben és a méhek adta termékekben.
A kezelések során elért eredmények:
A készítmény erősíti a méh immunrendszerét, ezáltal elkerüli a családokat a nyúlós költésrothadás. Anyásításnál, családok egyesítésénél jól használható. A füst a kijárónál levegőző méheket rövid idő alatt a kaptárba tereli. A füst illóolaj tartalma elkábítja az atkát, és az táplálék hiányában elpusztul. Nyárra a készítményhez illóolajat adhatunk, 1ml-t a két darab brikettre egyenletesen felszívatva.(levendula, eukaliptusz, kakukkfű olaj stb.)
Fontos tudnivaló: A készítményt száraz hűvös helyen, fénytől védve kell tárolni. Felbontás után azonnal zárni. 2 db brikett begyújtása ajánlott.

Hive Clean

Összetétel:
- éteres olajok,
- víz,
- szacharóz,
- citromsav,
- oxálsav,
- propolisz-kivonat,

Gyógyszerforma:
Oldat külsőleges felhasználásra.

Gyártó:
SPAGYRA, Ausztria az A F&B Gmbh, Ausztria megbízásából

Célállat:
Mézelő méh.

Hatásmechanizmus:
A BeeVital HiveClean bevitelével mikroszkopikus cseppek ragadnak a méhek szőrszálaira. A méhek társas érintkezése és takarítási ösztöne révén a készítmény egyenletesen oszlik a többi méhre is. Az így aktivált méhek alaposan kitakarítják a sejteket az elhalt lárváktól. Ezek és minden más idegen test is, mint a szennyeződések a méhek felerősített takarítási ösztöne révén azonnal kikerülnek a kaptárból. Megfelelő alkalmazás esetén a szer semmilyen káros hatást nem gyakorol sem a méhekre, sem a fiasításra, sem a méhkirálynőre.

Alkalmazás módja:
Melegítse fel a BeeVital HiveClean testhőmérsékletűre, és 10-25C levegő-hőmérsékletnél alkalmazza. Ha túl meleg van, a méhek elhagyják a fiasításos lépeket, és ez kevésbé kielégítő eredményhez vezet. Ezért leginkább a késő délután alkalmas a BeeVital HiveClean használatára. Alkalmazza a BeeVital HiveCleant először az év elején, az első pollenhordás után, meleg időben. Júliusban-augusztusban a pergetés után ajánlott az ismételt alkalmazás. November decemberben szükség esetén újra alkalmazhatja a BeeVital HiveCleant a telelőfürtökre. Egész évben lehet kontrolltesztet csinálni a fészekben, illetve a telelőfürtökben. Figyelembe veendő, hogy a fiasítás nélküli időszakban elég mindössze egyszer alkalmazni a BeeVital HiveCleant.

Intenzív ápolás:
1. Alkalmazás az első napon
- az elsőtől a nyolcadik napig hatásos.
2. Alkalmazás a hatodik napon
- a hatodik a tizennegyedik napig hatásos.
3. Alkalmazás a tizenharmadik napon
- a tizenharmadiktól a tizennyolcadik napig hatásos.

Adagolás:
Attól függően, hogy mennyire erős a család, és hogy hány léputcát foglalnak el sűrűn, kb. 20 ml BeeVital HiveCleant kell befecskendezni az alsó fészek belső 7-8 léputcájába. Csak vékony sugárban szabad folyatni! Használat előtt jól rázza fel!

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
A BeeVital HiveClean valamennyi összetevője mind a felhasználókra, mind a méhekre veszélytelen. A fontos összetevők a 2377/90 számú, 1990.06.26-i EGK rendelet II. mellékletében szerepelnek, mint olyan alapanyagok, melyekre nem kell megállapítani állati eredetű élelmiszerekben maximális maradékanyag szintet. Ennek megfelelően nem áll fenn az a probléma, hogy maradékanyag lesz a mézben.
Bioméhészeteken engedélyezett.

Tárolás:
Szobahőmérsékleten (fagymentes helyen) mindig gondosan zárt állapotban tárolandó. Felnyitott állapotban, fénytől védett helyen 6 hónapig tárolható.

Rendelhetőség:
Vény nélkül kiadható.

Forgalmazhatóság:
Szabad forgalmú készítmény.

Méhpatika

Összetétel:
3-p-cimenol 2,1 g.
2,4 hexadiensav 0,7 g.
Gyógynövények vizes, etilalkoholos kivonata ad 100 ml
Gyógyszerforma:
Oldat belsőleges használatra.
Gyártó:
HERBARIA Rt, HERBAVlT üzeme (Tolna).
Törzskönyvi engedélyes:
CHEMOR Kutató, Fejlesztő és Kereskedő Kft. (Szekszárd)
Célállat:
Mézelő méh (Apis mellifera)
Javallat:
Mézelő méhek költésmeszesedésének (Ascosphaeriosis) gyógyítása, és Varroa jacobsoni atka fertőzöttségének csökkentésére (az atkaszám ritkítására).
Alkalmazás módja:
A készítményt a mézelő méhek etetésére készített cukorszörpbe, lepénybe vagy itatóvizükbe kell keverni 1 %-os arányban, melyet egyenletes elkeverés után a kezelendő méhcsaláddal meg kell etetni, illetve itatni.
Adagolás:
Egy átlagos termelő család esetében egyszeri kezelésre ˝ liter cukorszörpbe (lepénybe, vagy itatóvízbe) 5 ml MÉHPATIKA természetes anyagokat tartalmazó gyógyhatású állatgyógyászati készítmény A.U.V. ,-t tegyünk. A kezelést tíz egymást követő napon, vagy az elhordástól függően kétnaponta, összesen ugyancsak 10 alkalommal kell elvégezni.
Alkalmazási útmutató:
A kezeléseket először az úgynevezett serkentő etetéskor, másodszor pedig júliusban, augusztusban vagy szeptemberben kell elvégezni. Nagyon fontos, hogy a készítmény a vivőanyagban (szörp, lepény vagy víz) egyenletesen legyen elkeverve. A vivőanyag hőmérséklete ne haladja meg a 40°C-ot, mert a hatóanyagok elbomolhatnak.
Ellenjavallat:
Nem ismert.
Nemkívánatos hatás:
Nem ismert.Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
Nem szükséges.
Tárolás:
Száraz, fénytőt védett helyen, szobahőmérsékleten, 15 és 25°C közötti hőmérsékleten. Gyermekek elöl elzárva tartandó!
Figyelmeztetés:
A Varroa atka külső parazitás fertőzöttség elleni célzott gyógyszeres kezelését nem helyettesíti. A készítményt a használat előtt jól fel kell rázni. A használat után a kupakot gondosan vissza kell zárni. A kívánt hatás csak az ajánlott koncentráció és kezelési időtartam esetén érhető el. Tilos a 10°C alatti hőmérsékleten tárolni, mert a hatóanyag kicsapódása miatt csökken a hatékonysága. A MÉHPATIKA állatgyógyászati készítmény használata a Varroa atka külső parazitás fertőzöttség elleni célzott gyógyszeres kezelést nem helyettesíti.

Munkavédelmi óvórendszabályok:
A készítmény csak természetes és természet-azonos anyagokat tartalmaz, így a használati utasításban foglaltakon kívül más előírás betartása nem szükséges.
Eltarthatóság:
Eltartható a címkén feltüntetett határidőig, bontatlan csomagolásban a gyártástól számított 18 hónapig, ezen belül a felbontás után 1 évig.
Rendelhetőség, forgalmazhatóság:
Állatorvosi vény nélkül, szabadon forgalmazható.
Kiszerelés:
1000 ml-es műanyag flakonban.
Törzskönyvi szám:
17/2001
Környezetvédelmi előírások:
A használati utasításban foglaltakon kívül más előírás betartása nem szükséges.

NAF

Gyógyhatású állatgyógyászati termék mézelő méhek részére. Belsőleges oldat.
A készítmény összetétele:
100 ml tartalmaz:
Hatóanyag:
Timol 1,9-2,3 g
Fahéjolaj: 0,5-0,9 g
Vivő és segédanyagok:
Szorbimakrogol-palmitát, gyógynövények (diólevél, kerti kakukkfű, majoránna, szurokfű) vizes-etil-alkoholos kivonata
Célállatfaj:
mézelő méh (Apis mellifera L.)
A készítmény felhasználási területének rövid leírása, felhasználási javaslat, javallatok:
A készítmény alkalmas a gyenge méhcsaládok felerősítésére, a hordási készség, ill. bizonyos betegségekkel szembeni (nyúlós költésrothadás) ellenálló képesség fokozására. A termék illóolaj tartalma segít a külső parazitás fertőzöttség (Varroa destructor) gyérítésében.
Az adagolás és alkalmazás módja:
Használat előtt felrázandó! A terméket a mézelő méhek etetésére készített cukorszörpbe kell egyenletesen elkeverni 1%-os arányban.
Egy átlagos termelő család esetében egyszeri kezelésre 1/2 liter cukorszörpbe 5 ml NAF terméket tegyünk. A kezelést 10 egymást követő napon, vagy az elhordástól függően kétnaponta, de összesen 10 alkalommal kell elvégezni. Egy kúra családonként 50 ml NAF termék felhasználásával jár.
Ellenjavallatok, mellékhatások:
A már nyúlós (amerikai) költésrothadásban szenvedő méhcsaládok kezelésére nem használható!
Figyelmeztetések:
A kívánt hatás csak az ajánlott koncentráció és kezelési időtartam betartása esetén érhető el. A NAF készítmény használata a Varroa destructor külső parazitás fertőzöttség elleni célzott gyógyszeres kezelést nem helyettesíti.
Az általános munkavédelmi rendszabályokat, amelyek a méhek kezelése során szokásosak, be kell tartani. (Védőfelszerelés, védőruha használata.)
Lejárati idő:
Felhasználható eredeti csomagolásban tárolva a gyártástól számított 2 évig.
Tárolási előírások:
Zárt csomagolásban, szobahőmérsékleten (15-25 °C között), száraz helyen, fénytől védve tartandó!
Csomagolás:
1000 ml-es flakon
Kizárólag állategészségügyi célra!
Gyermekek elől elzárva tartandó!
A fel nem használt anyag és hulladék kezelésének módja:
A fel nem használt készítményt valamint a keletkező hulladékokat a helyi követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni. A NAF gyógyhatású készítmény nem veszélyes halakra és más vízi élőlényekre, illetve különböző hasznos rovarokra.
Gyártó:
Herbária Zrt.
A készítmény nyilvántartási száma:
250/2/2011 MgSzH ÁTI

Api-Ox

20 család kezelésére elegendő.
Bió méhészetben is használható.

 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI GYÓGYHATÁSÚ KÉSZÍTMÉNY NEVE :

Api OX

2. HATÓ- ÉS SEGÉDANYAGOK MEGNEVEZÉSE

Oxálsav dihidrát 5,0 gramm
Glükóz 20 gramm
Desztillált víz ad 100 ml.

3. CÉLÁLLAT FAJOK

Méh

4. FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT, ADAGOLÁS, ALKALMAZÁS

Méhek Varroa atkák által okozott fertőzésének kiegészítő kezelésére alkalmas kizárólag a fiasítás mentes őszi-téli időszakban. A készítmény használat előtt jól felrázandó! A kaptárakba keretenként 5 ml felhasználásra kész oldatot szükséges a léputcákban lévő méhekre csepegtetni a mellékelt fecskendő segítségével. A terméket a méhészet összes családjánál egyidejűleg kell alkalmazni. Az adag maximum 50 ml oldat kaptáronként. Az előírt dózis nem emelhető. Egyszeri alkalmazás elegendő. Ha a külső hőmérséklet 5 ° C alá süllyed a termék nem használható fel.

5. FIGYELMEZTETÉSEK

Rablóméhek esetében nem alkalmazható. Kaptár feletti mézkamra esetében nem alkalmazható. Az adag emelése az anyaméhek elpusztulását okozhatja. Más akaricid hatású készítménnyel egyidejűleg nem használható. Tavaszi-nyári időszakban, a hordás idején nem alkalmazható.
Használat közben enni, inni nem szabad. Használat közben tilos a dohányzás. Használata során megfelelő személyi védőfelszerelés, arcvédő maszk és gumikesztyű viselése kötelező. A bőrrel való érintkezés kerülendő. Ha az anyag bőrre kerül, szappannal és vízzel azonnal le kell mosni. Kerülni kell a szembejutást. Nem szabad belélegezni, lenyelni. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, az edényt/csomagolóburkolatot és a címkét az orvosnak meg kell mutatni.

6. LEJÁRATI IDŐ

Felhasználható a gyártástól számított 18 hónapig.

7. TÁROLÁSI ELŐÍRÁSOK

Szobahőmérsékleten, fagytól és napfénytől védett száraz helyen tárolandó. Hűtőszekrényben, mélyhűtőben nem tárolható.

8. KISZERELÉS

1 liter átlátszatlan, nagy sűrűségű polietilén, gyermek-biztos, csavaros tetővel, garanciazárral ellátott palackban, kartondobozban.

9. KIZÁRÓLAG ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI CÉLRA!

Kizárólag állategészségügyi célra!

10. ÉLELMISZEREGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ

Méz: 0 nap

11. A GYÁRTÓ ÉS FORGALMAZÓ NEVE ÉS CÍME

Gyártó: Chemicals Laif S.r.
Cím: viale dell’Artigianato 13, 35010 Vigonza (PD), Olaszország
Tel.: +39 049 626281, Fax: +39 049628501
Email: info@chemicalslaif.it

Optima

Természetes gyógyhatású készítmény mézelő méhek számára.
Varroa atka fertőzöttség kiegészítő kezelésére.
Termékforma:
Belsőleges oldat
Összetevők:
Hatóanyag: Illóolajok, gyógynövények, timol, csersav
Segédanyag: Desztillált víz
Célállat:
mézelő méh
Terápiás javallatok:
Varroa atka fertőzöttség kiegészítő kezelésére
Adagolás és alkalmazási mód:
Cukorsziruphoz, vagy cukorlepényhez keverve alkalmazható.
Tavaszi és őszi időszakban, illetve fertőzés vagy fokozott stressz esetén: Egy méhcsalád egyszeri kezeléséhez (méhcsalád erősségtől függően) 0,1-0,2 liter 50%-os cukorsziruphoz adjon 5 ml Optimát. A kezelést keretekre, léputcákba történő locsolással, permetezéssel ajánlott végezni, figyelve arra, hogy a külső hőmérséklet legalább +15 °C legyen. A kezelést 4 napos időközzel 4-szer ismételjük.
A kezelések alatt, illetve nyári szárazság idején ajánlott a méhekkel etetni 1l cukorsziruphoz 5ml Optimát adagolva.
Lepényes felhasználás esetén max. 0,5 kg-os lepényhez adjon 5 ml Optimát. A kezelés szempontjából előnyös, ha a lepény tartalmaz virágporpótlót is.
Nyugtató hatása miatt anyásításnál és kaptárbontások alkalmával ajánlott 20ml Optima/1 liter híg cukorszirupos oldattal permetezni.
 
Használat előtt felrázandó!
A készítmény keveréktakarmány előállításához nem használható fel!
Mellékhatások:
nincs
Ellenjavallatok:
nincs
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
nincs
Felhasználhatósági időtartam:
2 év
Különleges tárolási előírások:
szobahőmérsékleten, 25°C alatt, napfénytől védett helyen. Felbontást követően hűtőszekrényben 2-5 °C között. Minőségét így felbontás után is a feltüntetett időpontig megőrzi. Fagyasztani tilos!
Kiszerelés:
1000 ml
Gyermekek elől elzárva tartandó!
Kizárólag állategészségügyi vagy állatápolási célra!
A fel nem használt készítményt, valamint a keletkező hulladékokat a helyi követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.
Gyártó:
Complete Bee, USA12. A KÉSZÍTMÉNY NYILVÁNTARTÁSI SZÁMA

02.2./790/000/2010

Thymovar

5 család kezeléséhez elegendő.
Bió méhészetben is használható.

Impregnált csík mézelő méhek számára

Összetevők :
Timol    15g
Vivőanyag :    5,8 g cellulózszivacs

Javallat :
Varroa atka ( Varroa destructor ) által okozott varroosis kezelésére mézelő méheknél, a teljes kezelés időtartama 6-8 hét

Ellenjavallat :
Nem alkalmazható, ha a legmagasabb napi hőmérséklet 30 °C feletti.

Mellékhatások :
A méhek eltávolíthatják a közvetlenül a csík alatt lévő táplálékot. A csíkhoz túl közel eső fiasítást ( kb. 4 cm ) szintén eltávolítják. Magas hőmérsékleten előfordulhat enyhe zavartság és a halálozási arány csekély növekedése. Az élelmet kevésbé fogadják el, ha a kezelés az etetéssel egy időben történik.

Adagolás :

Kaptár típus
Első kezelés
Második kezelés
Rakodó kaptár egy fészektér
1 csík
1 csík
Rakodó kaptár 2 fészektér
2 csík
2 csík
                   

Felhasználási javaslat :
A thymovar timolt tartalmaz, ami egy illékony anyag, a hőmérséklettől függően szublimál a levegőben. A kezelt kaptár légterébe kerülő gőz erősen mérgező a varroa atkára nézve, de nem eléggé ahhoz, hogy kárt okozzon a méhekben.

Hőmérséklet :
A termék hatásossága 15 °C alatti átlaghőmérsékleten csökken. A legjobb hatékonyság akkor érhető el, ha a legmagasabb napi hőmérséklet 20-25 °C között van a kezelés teljes időtartama alatt.
Ne használjuk, ha a legmagasabb napi hőmérséklet 30 °C feletti. A 30 °C feletti hőmérsékleten alkalmazott kezelés növeli a stresszt és a halálozási arányt a kifejlett méhek között és a fiasításban.

A kezelés ideje:
A Thymovar kezelés optimális ideje késő nyáron, az utolsó mézszüretet követően a lehető leghamarabb, a javasolt hőmérsékleti körülmények mellett van. A családokat egy méhészeten belül szimultán kell kezelni, hogy a rablást elkerüljük.

Alkalmazás :
A Thymovar kezelés előtt távolítsuk el a mézkamrákat, zárjuk le, vagy cseréljük ki tömörre a nyitott, illetve rácsos kaptáraljakat, és szűkítsük le a bejárót normál méretűre.
Ajánlott az etetés egy részét a kezelés előtt elvégezni, ha ezt a varroa fertőzöttség és a hőmérsékleti viszonyok engedik.
Az első kezelés során helyezzünk megfelelő mennyiségű csíkot ( az ábra szerinti helyzetben ) a fészektér lépeinek tetejére ( két fészektér esetén a felsőre ).
A csíkokat közel, de nem közvetlenül a nyitott vagy zárt fiasítás fölé helyezzük ( javasolt távolság kb. 4 cm )
Zárjuk le a kaptárt, úgy, hogy körülbelül 5 mm hely legyen a csíkok és a kaptár teteje között, ezzel javítva a timol párolgását. Ne tegyünk műanyag fóliát közvetlenül a csíkokra.
Vegyük ki a műanyag csíkokat 3-4 hét múlva.
Azonnal kezdjük el a második kezelést egy új szett csíkkal, szintén a megfelelő mennyiségben és pozícióban elhelyezve.
Távolítsuk el ezeket a kiürült csíkokat is a második 3-4 hetes kezelést követően.

Etetés :
Soha ne tegyük a csíkokat a cukorszirup közelébe, mert ez csökkentheti a méhek táplálékfogyasztását. Ha a cukoretetés és a Thymovar együttes alkalmazására a táplálékfogyasztás csökkenni kezd, a családoknál a második kezelés előtt meg lehet etetni, a következőképpen : 3 hét után távolítsuk el a csíkokat, tegyük be a cukoretetőt a kaptárba, és fejezzük be az etetést a második csík behelyezése előtt.

Egységes élősködőmentesítés :
A hatékonyság családonként változhat a külső körülmények miatt ( hőmérséklet, újrafertőződés )

Ezért a Thymovart más termékekkel egyetemben, egy egységes program keretében használjuk, az atkahullást pedig rendszeresen ellenőrizzük. Közvetlenül a második kezelés után tegyünk egy rejtett ragacsos papírlemezt a kaptárba, és figyeljük 2 héten át az atkahullást. Azoknál a családoknál, amelyeknél két héttel a Thymovar kezelést követően az átlagos atkahullás meghaladja a napi 1-et, újabb téli vagy tavaszi varroa elleni kezelést kell alkalmazni. ( javasolt más hatóanyaggal )

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
Méz : Nulla nap

Nem alkalmazható a mézgyűjtő idény alatt és előtt. A fészeklépek, amelyek a Thymovarral való kezelés alatt jelen voltak, a következő tavasszal nem pergethetők ki.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja :
Andermatt BioVet Gmb, Stahlstrasse 5, 88339 Bad Waldsee, Germany
 
A gyártási tételek felszabadításáért felelős gyártó :
Dr. Schaette AG, Stahlstrasse 5, 88339 Bad Waldsee, Germany
 

Folytatás atka 3-rész.(gyakorlati képek)