Szállítás-rakodás , 2-ik rész

Sok méhész a rakodókaptárak összekötésénél kaptárösszekötő hevedert használ,melyet nem rendeltetésének megfelelően a kaptár emelését is azzal végzi,s ha az erőkifejtéstől a fiókok elcsúsznak,akkor szidja a gyártót,forgalmazót,pedig azok nem is tehetnek róla,hiszen ezek az összekötő hevederek nem emelésre valók !

Az iparba használt rögzítő hevedereknek mindnek TÜV tanusítványa van,feltüntetve a szorító erőt,s legalább 5-ször annyiba kerülnek ,mint a kaptárösszekötő hevederek.

S a lényeg,hogy valamennyi heveder használati útmutatójának első mondata:

EMELÉSRE HASZNÁLNI TILOS!


Egy kis fizika:
 

A fizikában a newton (jele: N) az erő mértékegysége az SI mértékegységrendszerben.[1] Nevét Sir Isaac Newton, a klasszikus mechanika atyjának munkássága után kapta; különösen a második törvényének elismeréseképpen. Egy newton azzal az erővel egyenlő, amely egy 1 kilogramm tömegű testet 1 másodperc alatt, 1 méter per szekundum sebességre gyorsít fel. A newton egy SI származtatott egység; SI-alapegységekkel a következőképpen fejezhető ki:
 

 


  Ahol:

  N = newton

  kg = tömeg

  m = méter

  s = másodperc

 


 Ennél sokkal ritkábban, de szintén használt mértékegység a dekanewton (jele: daN) is. Ezt a mértékegységet általában valamely szerkezet (például tehergépkocsi platók, vontató- vagy mászókötelek) teherbírásának jellemzésére használják. Ez azért előnyös, mert ez a mértékegység közelítőleg 1:1 arányban megegyezik azzal a tömeggel, amit az adott szerkezet még elbír. Ily módon elkerülhető, hogy átváltási hibából származó véletlen túlterhelés jöjjön létre.

 

newton
(
SI)

dekanewton

kilonewton

kilopond

1 N

= 1 kg*·m/s2

= 0,1 daN

= 0,001 kN

= 0,10197 kp

1 daN

= 10 N

= 1 daN

= 0,01 kN

= 1,0197 kp

1 kN

= 1000 N

= 100 daN

= 1 kN

= 101,97 kp

1 kp

=9,80665 N

= 0,981 daN

=0,00981 kN

= g*(1 kg)

1 daN

= 10 N

= 1 daN

= 0,01 kN

= 1,0197 kp

rakodás

Ebből adódóan a kaptárösszekötő heveder emelésre történő használata során egy átlagos 90 kg súlyú kaptár esetén 90 daN ellenerő keletkezik.

Egy csatos rögzítő heveder 125 daN-os rögzítő erőre van tervezve,melynél a feszítőerő 65 daN !

Egy kaptárfiók súly kb. 20 kg a súrlódási tényező 0,3 akkor 20 x 0,3 60 N erő szükséges ahhoz,hogy ez a fiók elmozduljon. Ez 60 daN

Minimum ezt az erőt kell a szorítóerővel biztosítani azért,hogy ne csússzon szét a fiók.

Ez az erő a kaptárfiók kivitelezésétől függően nőhet vagy csökkenhet,mivel a fiókok érintkezésénél a súrlódási erő a kivitelezéstől függ. Az erőhatásoktól függően ez az erő nagymértékben lecsökkenhet ha:

-vizes a kaptár

-a kaptár a rakodás során megdől

-a kaptárra más erő hat, pl. nekiütközik valaminek

Ha a kaptárt a hevederszalaggal megemelem,akkor a szorítóerőt csökkentem,ráadásul a hevederre ható összes erőt növelem,mely esetlegesen a heveder károsodásához vezethet.

Számoljunk csak. Ha simán összeszorítom a kaptárt akkor van 125 daN erőm mellyel szemben 60 daN súrlódási erő .Ha ezt a kaptárt megemelem akkor mindjárt 90 daN-nal kevesebb erőm marad ,mely azt eredményezi,hogy egy kisebb erőbehatásra már el is mozdult a két fiók.

Ahhoz,hogy a fenti erőm megmaradjon ipari alkalmazású hevederre lenne szükségem,mely legalább 250 daN erejű.

EN szabványos,tanúsítvánnyal ellátott hevedereket pedig ezért a pénzért nem lehet kapni !A kereskedelmi forgalomban kapható hevedereket ne keverjük össze a rakományrögzítésre kifejlesztett hevederekkel. Ezeknek a hevedereknek a használata csak a köznapi életben megengedett,azaz kisebb súlyú tárgyak lefogatására,rögzítésére.(bőrönd,kerékpár,deszka stb.)Kaptárak összekötésére is megfelelő de nem egyben az emelésére is !

Gondolkodjanak el,hogy az életben is költöztetés során hol szokták a nehéz bútorokat megemelni ?

Hát természetes ALÚL !

Kötéllel vagy más emelőeszközzel. A kaptárakat is kötéllel vagy kaptárhordozó vassal kellene rakódni ,nem a gurtnival. összekötve és megemelve.

Sok méhész jön azzal,hogy ilyen erős meg olyan erős hevederrel dolgozik,meg gyenge,nem lehet megszorítani, mert Ő aztán úgy megszorítja. Mi legalább 5 -féle hevedert forgalmazunk ,természetesen mind háztartási kategóriában,mert az 500 kg-os hevedert már nem vennék meg 3000 Ft-ért. Volt olyan méhész,akinek egy sem volt jó vagy ezért vagy azért.

És Ön gondolt arra,hogy ha megszorítja a kaptárt akkor a túlzott szorító erő netán:

-roncsolja a deszkát

-deformálja a fiókokat

-gyengíti annak szerkezetét

 

Mi a cél ? A cél az,hogy az a kaptár minél tovább tartson,ne kelljen idő előtt kaptárt cserélni. S mellékesen el is kell szállítani benne a méheket. A kettőt egyeztetni kell,s megfelelő módon kell eljárni. Azt szokták mondani,hogy a cél szentesíti az eszközt
 

 

Részlet a használati útmutatókból: 

 Kisebb tárgyak, rakományok gyors és biztonságos rögzítésére szolgáló eszköz. A rakományrögzítő biztonságos rögzítést nyújt az áruszállítás során. A táblázatban megadott alapméreten kívül, a rögzítési igénynek megfelelően, felhasználói igényekhez igazított, egyeztetett, egyedi hosszúságú heveder is rendelhető.


Heveder szélessége

"Rögzítési kapacítás"
  (LC)

STANDARD kivitel teljes hossza

mm

daN

m

25

125

5


  Rakományrögzítőt emelőeszközként használni!

  Csak folyamatosan ellenőrzött rakományrögzítőt szabad használni - az adatjelölő etikett olvasható és sérülésmentes legyen!

  Úgy a heveder, mint az acélszelvények sérülés, deformáció- és kopásmentesek legyenek!

  A  heveder éles sarkokon történő átfektetésekor élvédőt kell használni.

  Az etiketten feltüntetett "legnagyobb megengedett húzóerőt" nem szabad túllépni. A feszítőracsnit csak kézi erővel, segédeszköz nélkül szabad megfeszíteni.

  A kilincsműves feszítőre /racsnira/ minimum 1,5 illetve maximum 3 hevedermenetet szabad felcsévélni!

  A racsni alkatrészei terheletlen állapotban könnyen mozogjanak.

  A visszaengedést akadályozó kilincsszerkezet kopás- és deformációmentes legyen.

  A fémszerelvények egyike sem feküdhet fel a sarkokon.

  A beakasztó horgokat nem szabad hajlításnak, a csúcsokat terhelésnek kitenni.

  A beakasztó horgok nem támaszkodhatnak fel a csúcsokon, élükön. Beakasztás csak erre a célra szakszerűen kialakított fülekbe történhet.

  A hevedert nem szabad toldani, hurkolni, kötözni, megcsavarni.

  Alkalmazás hőfokhatárai: -40°C-tól + 80°C-ig. Fontos: a műanyagszálas rakományrögzítő hevedereket csak száraz állapotban szabad fagypont alatti hőmérsékletnek kitenni, mert a kialakuló jégkristályok roncsolják a szövetszerkezetet, erősen csökkentve a teherbíró képességet!

  Vegyi anyagokkal való lehetséges érintkezéskor kérje ki a forgalmazó véleményét!

  Tilos a rakományrögzítőt ütközési erők felvételére alkalmazni!

  Útközben a rakományrögzítők feszességét ellenőrizni kell, szükség esetén utána kell feszíteni.

  Rögzítés előtt ellenőrizni kell a rakomány feszítésében résztvevő minden elem /tehergépkocsi rakomány, rakományrögzítő és rögzítési pontok/ épségét, a felléphető terhelések, erők felvételére való alkalmasságukat. 
A "mini" 25 mm-es hevedercsatot könnyű és közepes terhelésre haszáljuk elsősorban. Használata egyszerű, minősége kiváló. A hevedert mindig alulról kell befűzni a csatba!Normál használat esetén a heveder nem csúszik meg. A tengely rögzített, annak kimozdulása silányabb minőségű termékekkel szemben nem lehetséges. A gyártó által garantált szakítószilárdság 250 kilogramm. A termék alkalmas könnyebb tárgyak: kerékpárok, bőröndök, csomagok, járművökön vagy csomagtérben való rögzítésére.

A 38 mm-es "contact 900" hevedercsatot közepes és nagy terhelésre használjuk.

A lekötési eljárásnál a rögzítendő rakomány lekötő eszközzel túlfeszített.

A lekötő eszköznek mindkét végét a rakománynál az arra megfelelő rögzítési pontnál rögzíteni kell.

A racsnik mindig felváltva (ellentétes oldalon) legyenek elhelyezve, hogy a rakománynak a súrlódási veszteségét csökkentsék. Így a racsnival szemben lévő oldalon az előfeszítő erőt csökkentjük.

Minden átkötésénél az előfeszítő erőnek lehetőleg azonosnak kell lennie.

Spanifer védő / élvédő használatával nem csak a spanifer kopását akadályozzuk meg, hanem a súrlódási erőt is minimalizáljuk.

A VDI szerinta lekötő eszközt a maximális húzóerő 50%-ig feszítsük elő.
 

A diagonális rögzítés kifeszítéses rögzítés

 

Ez a rögzítési mód legtöbbször a nehezebb rakományoknál kerül alkalmazásra.

Nagy súlyokat ez a mód tartja a rakfelületen. Az ilyen fajta lekötő eszközök sokkal hatékonyabban felhasználhatóak. Hogy mennyi lekötőpárt kell használni,

az a diagonális rögzítést befolyásoló tényezőktől függ A legfontosabb befolyásoló tényezők a diagonális rögzítéskor

 

 

-A rakomány súlya

-Súrlódási erő „μ“,

-Rögzítési szög

A rögzítési szög a 20°-65° között és ab 6°-55° között lehet

Rakományrögzítőt emelőeszközként használni!

kaptárheveder

 Hevederfajták befűzése és használata:

100_2425 100_2426

1.Letesszük a kaptár tetejére,majd alúl átfüzzűk a kaptár alatt s a visszatérő szálat áthurkoljuk.

100_2427 100_2428

A hurok után megfeszítjük a hevedert .

100_2430
100_2429

Majd a vasat átfordítjuk a másik oldalra.Ha nagyon megfeszítettük a hevedert,akkor lazítani kell rajta,különben nemtudjuk átfordítani.Az átfordítás adja a plusz feszítőerőt,ahol a vas az erőkar.Az átfordítás után beforgatjuk a hevederszalag alá.

100_2431
100_2434 100_2435

1.Letesszük a kaptár tetejére,majd alúl átfüzzűk a kaptár alatt s a visszatérő szálat áthurkoljuk.

100_2436 100_2437

A hurok után megfeszítjük a hevedert .

100_2438
100_2439

Majd a vasat átfordítjuk a másik oldalra.Ha nagyon megfeszítettük a hevedert,akkor lazítani kell rajta,különben nemtudjuk átfordítani.Az átfordítás adja a plusz feszítőerőt,ahol a vas az erőkar.Az átfordítás után beforgatjuk a hevederszalag alá.

100_2440
100_2447 100_2448

1.Letesszük a kaptár tetejére,majd alúl átfüzzűk a kaptár alatt s a visszatérő szálat áthurkoljuk.

A hurok után megfeszítjük a hevedert .

100_2449

Majd a vasat átfordítjuk a másik oldalra.Ha nagyon megfeszítettük a hevedert,akkor lazítani kell rajta,különben nemtudjuk átfordítani.Az átfordítás adja a plusz feszítőerőt,ahol a vas az erőkar.Az átfordítás után beforgatjuk a hevederszalag alá.

100_2450
100_2441

A fül legyen alul.

100_2442

A középső részen (a második üres rész) húzzuk át !

100_2443

A fül alatt vissza s megfeszítjük.A feszítőerőt erőkar nélkül mi magunk álítjuk be.

100_2444

Az oldáshoz egyszerűen felfelé megkell húzni a fület.A fül alatti fogak nem engedik a visszaeresztést.

Folytatás:a vándorhelyi teendők letelepedés után