Pörgetés-szaporítás

Mikor pörgessünk ?

1.Érett a méz.

2.Fölösleg van a kaptárban.

3.Nem árt ,ha hordás van.

4.Hőmérséklet is megfelelő.

 

Tisztító pörgetés:Nálunk az akácvirágzás előtt szokott megtörténni,azért,hogy az akácmézbe ne kerüljön bele más méz. Ideje az akácról történő hordás kezdetekor, legjobb akkor,amikor már a méhek az akácról hordanak,de lehetséges még az előző vándormezőn is a pörgetés. Lényege, hogy minden mézet ki kell pörgetni azokból a keretekből,melyet a méztérbe fogunk betenni.,azaz a méztérbe csak üres keretek kerülhetnek.

Serkentő pörgetés:A méztérből,az érett, lefedésnek indult kereteket kipörgetjük,s helyettük új,üres kereteket teszünk. A serkentő pörgetést jobb kora reggel kezdeni, mert a hordás megindulásakor újból nagy víztartalmú nektárt hordhatnak rá,ami rontja a minőségét.

 

A pörgetések között is van különbség,mert nem mindegy ,hogy azért  pörgetünk,mert fajtamézet szeretnénk termelni,s nem szeretnénk,hogy keveredjen más mézzel,ezt hívjuk tisztító pörgetésnek,vagy mert a kaptár teli van mézzel és nincs hova gyűjteni ,de még jelentős hordás van,ezt hívjuk serkentő pörgetésnek vagy vége lesz a gyűjtési időnek s a mézet el szeretnénk venni a méhektől,ezt nevezzük szüretelésnek.

Minden pörgetésnél fontos,hogy csak érett mézet pörgessünk. Mi az,hogy érett méz ? Az érett méz víztartalma megfelelő,garantálja,hogy a méz kipörgetés után nem fog megromlani,mert a méz is megromolhat ! A méz a túl sok víztől megerjedni szokott. A nagyon sűrű mézet pedig nem tudjuk kipörgetni a sejtekből,sőt a sejtekbe bele is kristályosodhat.

A méz megengedett víztartalma 20 %,de a kitűnő méz 15-18 %-os víztartalommal rendelkezik.

Érett lesz a méz ha

-a méhek már elkezdik fedni

-a keretet megfogva,eldöntve nem csöpög,nem folyik belőle a méz.

 

Fő szabályok a keretek elvételénél:

-mindig csak fiasítás mentes keretet pörgessünk

-ha fiasításos keret akarunk kipörgetni,akkor csakis olyat,ami fedett fias,s hamarosan kelnek a méhek. Ezeket a kereteket mihamarabb tegyük vissza a kaptárba,hogy ne fázzanak meg.

 

Pörgetés hordástalan időben:Amikor nincs nektárképződés,hordás akkor pörgetni a helyszínen nem szabad. A méhekkel való bánásmódnak nagyon gyorsnak és határozottnak szabad lennie. Legjobb kora reggel nekiállni,s egy-két órán belül abbahagyni. Amikor elkezdődik a kutatás,abba kell hagyni, nehogy rablás legyen belőle. Csak úgy tudunk pörgetni,hogy a kereteket elvesszük,egy zárt térbe tesszük s később,éjszaka vagy más helyen pörgetjük ki azokat. Kaptárt csak a keretek elvétele miatt bontunk,az elvett kereteket azonnal elvisszük olyan helyre,hogy a méhek ne férjenek hozzá.

A kipörgetett kereteket csak késő este szabad visszaadni,mivel rablás lehet belőle,ugyanis a méhek úgy érzékelik,mintha nappal etettünk volna. Nagyon ügyelni kell akárhogy ha intenzív kutatás kezdődik,az átmegy rablásba,amit már nem tudunk leállítani. Ezért az állományt több részletben lehet kipörgetni,több hajnalt kell rászánni.

Én a kijárókat be szoktam zárni,amikor elkezdem a kereteket elvenni,s a művelet végén szoktam újból kinyitni. A kijárók legyenek a hordásos időszak végén leszűkítve.

 

Pörgetés hordásban:Hordásban a pörgetés akár a szabadban is történhet,mert a méhek nem fognak odajönni a pörgetőhöz,hiszen leköti őket a hordás. Azonban előfordulhat,hogy napközben leáll a hordás 1-2 órára,mert elfogy a nektár,s az újabb nektárképződésig a méhek kutatni fognak Legjobb ha van egy sátrunk vagy más alkalmas helység,mely szellős is ,meg könnyen lezárható is.

Lépések:

1.mézes keretek elvétele

2.mézes keretek kipörgetése

3.üres keretek visszaadása

A legjobb ha indulóban van annyi üres keretünk,amennyivel az első kaptárakban a kereteket pótolni tudjuk,hiszen a későbbiekben már a pörgetőtől jönni fognak az üres keretek. Ha nincs üres keretünk,akkor az első pár családtól csak elvesszük a kereteket,de oda üres keretet csak a pörgetés végén teszünk be a folyamatos haladás végett. Amikor már van annyi üres keret,hogy a kiszedett keretek helyett be tudjuk rakni,akkor azt tegyük is be,s ahhoz a kaptárhoz már többet nem kell nyúlni. A kereteket mindig kerethordozó ládába tegyük és szállítsuk is. A kiszedett mézes kereteket tegyük egy rajládába a méhekkel együtt A kaptár megüresedő felébe így már a kereteket egyesével megfogva bele tudjuk rázni a méheket,majd leseprő kefével a maradékot leseperni a keretekről. A méhtelenített keretet egy kerethordozó ládába tesszük elszállításra a pörgető helyiségbe. Rakodókaptáraknál az előző nap felrakott szöktető elem miatt a fiók jó esetben már méhmentes,így csak le kell venni,felszedni a szöktetőt,s feltenni egy üres fiókot. Lefújó szerkezet esetén előzőleg az anyát anyaráccsal elzártuk,így nem kell félni,hogy azt is kifújjuk a keretek közül. Leseprő szerkezettel történő pörgetéskor a kiszedett kereteket a leseprőn átnyomjuk,a méheket egy zacskóba gyűjtjük,melyet a végén a kaptárba belerázunk. Úgy is lehet,hogy a leseprőnek nincs külön tartálya,hanem a gépet a nyitott,s előzőleg kiürített kaptárra tesszük,s a méheket a kaptárba sepri le.

 

Fedelezés:a fedelezés során a lefedett sejteket felnyitjuk,hogy a mézet ki lehessen pörgetni ezekből a sejtekből is. A fedelezés után tesszük a kereteket a pörgetőbe. Az akác pörgetésénél keveset kell fedelezni,de egy tisztító pörgetésnél viszont már sokat.

A kipörgetett mézet elsőnek egy durvaszűrőn keresztül tegyük a hordóba,s tároljuk el .A méz kb. 1 hét alatt megtisztul,s akkor szedjük le róla azokat a szennyeződéseket,melyek bele kerültek. Az akácméz akkor,amikor nagyon kitűnő minőségű kb. 2 hétig tisztul. Tejfehér és habos lesz,amely alulról felfelé szépen kivilágosodik. A folyamat végén a habot és egyéb szennyeződést távolítsuk el.

A mézzel mindig úgy bánjuk,mint bármely más élelmiszerrel,ügyeljünk a tisztaságra,a higiéniára s ez vonatkozik a pörgetés egész folyamatára.

Durva szűrésre 400-1000 mikron körüli szűrőket használjunk,finom szűrésre 100-400 mikron közöttieket.

 

Fénykép0046
Fénykép0052 Fénykép0048
Fénykép0045

Szaporítás – Kicsi igényűek módszerei

Fejezetünkben nem az anyanevelésről lesz szó,hanem azok részére ad információt,akik kicsiben méhészkednek,saját maguk részére szaporítanak s nem hivatásból.

A rajbölcsők és felesleges rajanyák felhasználása
Bölcsőt csak jó tulajdonságú családból válasszunk,az ilyen családokat már előre serkenthetjük. Mikor az állomány nagyon zsúfolt lesz,bölcsőt fognak húzni rajzásra. Itt az alkalom,hogy megcsináljuk az új családokat,ahova majd ezeket a bölcsőket fogjuk áttenni. A bölcsőt csak befedésük után ,nem sokkal az anya várható kikelése előtt szedjük el.
Hogyan szaporítsunk ? Válasszuk ki azokat a családokat,ahol jó a népesség,s az állományt bátran kettészedhetjük. Az új ,leendő családoknál legyen nyitott és fedett fias keret 3-4 db, 1 db mézes keret és üres keret is. A kereteket méhekkel tegyük át,úgy,hogy előtte megkerestük az anyát, s az a régi családban marad.. Az új családot vigyük új helyre,hogy a kijáró méhek ne szálljanak vissza az eredeti családhoz. Pár nap múlva visszavihetjük a méhesbe őket. Pár nap múlva leromboljuk a kiépített bölcsőket és betesszük azokat a bölcsőket,melyeket kivágtunk a rajcsaládból.

 

Anyaváltó család bölcsőinek felhasználása.
A jó család saját maga leváltja az elöregedett méhanyát.Ilyenkor azt vesszük észre, hogy a méhanya megléte s petézése mellett anyabölcsők is vannak a kereten. Ezek az anyabölcsők általában nagyon szép,egészséges és nagy bölcsők, s számuk mindössze max. 2-4 db. Ezeknek a bölcsőknek a megmentése -hiszen csak 1 bölcső kell az új anyához,a többit lefogják rágni az anya kikelése után- a fontos feladat, mert ezekből a bölcsőkből kikelt anyáknak a tulajdonságaiban a rajzás nem fog átvívódni.
Ezeket a bölcsőket is megmenthetjük az előbb említett módszerrel vagy kivágjuk őket s anyazárkába téve visszatesszük az eredeti családba. A méhanyák kikelése után pároztató kis-kaptárba tesszük vagy ekkor fogjuk megcsinálni az új családokat, s oda tesszük be a kikelt anyákat szoktatásra.

Fénykép0087

Bölcsők a kereten

Fénykép0089

Vigyázni kell,hogy ne sérüljön meg.

Fénykép0102

Behelyezzük két keret közé a fészekbe.

Bölcsőmentésünk alkalmával annyira kelés előtt áló bölcsőt vágtunk ki,hogy az anya már kikelt behelyezés előtt.A bölcsőt megfogva,hallani lehetett,ahogy az anya rágja le a bölcső szélét.

Fénykép0096
Fénykép0088

Bölcső kivágása

A kivágott bölcsők

Fénykép0097

Ezeken a fényképeken látható,hogy már van egy lerágott csík

Fénykép0101

Bújik az anya

Folytatás-nyári teendők

Fénykép0099

A kikelt méhanya