füstülő

Alapeszközök

 Fujtató- használati neve még Füstülő.Főbb részei a tűztér és a pumpa rész.

 Feladata:folyamatos irányított füstképzés,aminek segítségével a méheket távoltartjuk.A pumpa részen található lyukon át történik a levegő befúlyása a tűztérbe, szintén egy 8-10 mm átm. lyukon.A tűztér alsó része rostéllyal van elválasztva.Kivűlről védőburkolattal van ellátva az égési sérülések elkerülése miatt.

 Mivel érdemes füstölni?

 Az anyag legyen mindig száraz:Pudvás fa,taplógomba a legmegfelelőbb.

 Begyújtás:

 Tegyük az aljára a tüzelőanyagot.Öntsünk rá egy kis gázolajat.Gyújtsuk meg.1-2 percig égessük lánggal,nyitott fedéllel,s finoman pakoljunk bele még anyagot úgy,hogy a láng égjen folyamatosan.Kb 2 perc égés után megrakhatjuk,kaptárszolgával letömöríthetjük és csukjuk le fedelet Fujtassunk a füstképződéshez.Ha a tetejét zöld fűvel betömjük,akkor a füstölőanyag elealszik,s legközelebb is használható lesz.

Egyes fujtatóknál felső szelelő nyílás is lehet.Az alsó szelelő nyilásnak mindig szabadnak kell lennie,mert elenkező esetben nem kap levegőt a tűztér,s elelaszik a füstülőnk.

A fujtató lehet műbőr és bőr is,nagysága a benyomott levegőt megváltoztatja.Lehet motoros fujtató is,ilyenkor a motor a szelelő nyiláson keresztűl nyomja be a levegőt.A füstülő használata során vigyázzunk arra,hogy éghető tárgyakhoz ne érjen,mert könnyen meggyújthatja azokat.Az alja,a védőköpeny és a teteje forró !Az alsó rostély vagy a felső rostély elrakódása esetén a füstülő elalszik.A füstülő műkődési elve a kéményhez hasonló,alul beáramlik a levegő,fennt meg ki.Ha ez a levegőáramlás nincs meg,akkor elaszik a füstülőnk.

Kaptárszolga: A kaptárszolga tulajdonképpen egy hajlított vasdarab.A hajlított vég szolgál a keret kiemelésére,míg a lapos,köszörült vég a keretek meglazítására.A keretek meglazítását mindig a vállaknál kell elvégezni,előtte egy adag füstöt nyomva a léputcák közé.A kaptárszolgával végezzük el a rostakeret kiemelését is,mert így nagy felületen tudjuk a rostakeretet megemelni.

A kaptárszolga alapanyaga lehet kovácsolt vas,laposvas,edzett acél,attól függően milyet szeretnénk.A forgalomba levő kaptárszolgák edzett acélból készülnek és általában festve vannak. Elterjedőben vannak a rozsdamentes anyagból készült kaptárszolgák,mivel ezeknek az anyagoknak a keménysége megfelelő.A festésnek még olyan szerepe is van a korrózióvédelmen kívűl, hogy feltünővé teszi az eszközt,ezáltal könnyebb megtalálni mondjuk a fűben.

19
5 77

 Méhleseprő kefe: A kefék a méhek finom eltávolítására szolgálnak.Minden olyan helyről,hol útban vannak a méhek,határozott , gyors mozdulattal lesöpörhetjük a méheket.Keretről a méhek nagy részét rázással eltávolítjuk,majd a keretet a sarkára állítva magunktól ellenkezőleg söpörve,lesöpörjük a méheket

A méhleseprő kefékből a legkedveltebbek a lószőrből készült kefék,(ezek a világosak álatlában).A kefék készülhetnek még műszálas anyagokból is fára,műanyagra rádolgozva.A kefe felső részével a meglazított keretek közé nyúlva, azokat eltolhatjuk a keretsinen

 

9 27

Tapasztalataink a füstülőkkel szemben:

füstülő tűz

Horganyzott füstülő,gyártó:nem publikus

8 és 10 cm-es átmérővel került forgalomba.A legolcsóbb füstülő .

Csak alkalmanként kisebb munkavégzésre ajánljuk,különösen körültekintő használatot követel !

1.Legnagyobb hátránya,hogy a levegő befujó nyílásnál a parázs kiesik,így különösen tűzveszélyes.Oka,hogy a rosta lyuka nagyobb a kelleténél, így a nagyobb parazsak leesnek az alsó részbe,a befulyónyílás viszont nagy,az alsó térből a levegő visszaáramlásakor a parazsat is viszi kifelé.

füstülő rossz

2. A tető pereménél füst áramlik ki,mely rontja a hatékonyságot.Idővel el fog rakódni.

3.Az oldaláról a horgany hamar leég,mivel nagyon vékony lemez.

4.A fujtató rögzítése is hamar átmelegedik,kézbe fogva megégeti a kezünket.Csak nagyon fent a fujtató felső részénél szabad megfogni.

5.Afujtató alapanyaga nem fa,hanem papír,s idővel a forróságot átveszi.

6.A földre letéve a talp meggyújthatja a környezetét, ha nem tesszük éghetetlen anyagra.

Lengyel füstülő 8 és 10 cm-es méretben:

Vissza a választáshoz vagy tovább lapozás