71

Védőfelszerelésre mindig szükség van !Legyen szó csupán fejvédőről,egész alakos ruháról vagy csupán egy kesztyüről,mindenki használ valamit.

Méhszúrás ellen használt fejvédőink alapesetben fekete tüllhálóból és pamut kombinációjával készülnek.Miért pont fekete tüll ?

A fekete szin alatt lehet a legjobban átlátni,ezért lett az alapuralkodó szin.A tüll egy könnyű anyag melynek két fajtája van az egyik a puha a másik a kemény tüll.A puha tüll lágyabb,a kemény tüll pedig tapintásra is keményebb,amúgy jelentősége nincs neki,hogy melyikből készült a kalap.

A sima kalapot a gallérba be kell tűrni,ezzel gátoljuk meg,hogy a méhek bejussanak a kalap alá . A tüll nagyon sérülékeny,ezért vigyázni kell rá,hogy ki ne szakadjon.A füstülő hője is hamar kiégítheti,meggyengítheti.

kalap

Vékony vagy vastag anyag ?

A vastag anyag melegebb. 30 C fok körüli hőmérésékletnél még a vékony anyag is ráizzad az emberre.A méhek a ruhán keresztűl nagyon ritkán szúrnak.Mindig a fejet próbálják támadni.A támadó méh a vastag ruhán is ugyanúgy átszúr, mert ahhoz nem elég vastag,hogy a fullánk ne menjen át rajta.

Vannak olyan kalapok, melyekben a tüll helyett üvegszálas műanyagháló van. Árban nem drágábbak,de sokkal tartósabbak,igaz,hogy az anyag merevebbb.

belebújós kalap

A cippzáras ruha hátrányai:

-a kalap és a ruha cippzárjának zárásánál a méhek betudnak bújni, mivel a cippzártakaró anyag nemtud a ruhára rásimulni hézag nélkül.

Az egyberészes felső hátránya:

-a kalapon lévő gumírozott rész alá betudnak menni a méhek, ha nem fekszik fel megfelelően.

ruha ruha2
kalap2

Szafari kalap

A kalap és a háló általában külön -külön is megvásárolható.A hálót bármilyen kalapra rálehet húzni,felűl a kalap egyenessége határozza meg a zárást,míg alul össze kell húzni,s így a nyakban zár.Magasnyaku ruhával kell hordani vagy inggel,amit ajánlatos felhajtani nyaknál.

kalap3

Vivósisak

Vivósisakra dolgozott pamutanyag, nyakba kell betürni.Az első része műanyagggal bevont drótháló.Nem sérülékeny,hátránya,hogy meleg és teljesen zárt.Kétfajta méretben van forgalomban.

Vissza a választáshoz vagy tovább lapozás