A pergetés eszközei

mézpörgető4
mézpörgető8 pörgető2

Régen a horganyzott lemezből készített pörgetők korszerünek voltak mondva.Az elv ugyanaz maradt napjainkra,csak most már szinte rozsdamentes anyagokból készülnek,megfelelve a jelen előírásainak.

A pörgető főbb részei:

-dob

-forgó kosár

-hajtószerkezet

 

Tangenciális mézpergetők
 

mézpörgető6
pörgető

Leginkább a féloldali pörgető terjedt el. A lépeket a pörgetőbe úgy helyezzük el, hogy az egyik lapja kifelé, a másik a tengely irányában méz. Pörgetéskor a méz a külső oldalon csapódik ki,s lefolyik a tartály oldalán. A belső oldal kiürítéséhez meg kell fordítani a lépet.Hátránya: a belső oldalból a méz nem ürül ki,a lép középfalát nyomja,ezáltal az új építményű lépek kiszakadnak. A kiszakadás ellen védekezni csak lassú forgatással és a lép megfordításával lehet. A kétoldali pörgetőkben a lép élével néz kifelé .Ezek a sugaras pörgetők. A méz mindkét oldalból kiürül. A sejtek iránya kedvezőtlenebb,de a középfal tehermentesül,ezért nem szakad ki.Az önfordítós pörgetők féloldalas pörgetők,azonban a léptartó kosarat át lehet fordítani,így a lép másik fele kerül a külső oldalra. Megfelelő automatizálással a folyamatot egy pörgetési ciklusban többször átfordíthatjuk,így a lép a kiszakadástól meg lesz óvva. A féloldali pörgetőkben átlag 1 perc egy oldal kipörgetése,így egy keretsor kipörgetési ideje átlag 3 perc,mely lehet több és kevesebb a méz fajtájától függően. A sugaras pörgetőkben a méz sokkal lassabban ürül ki. Átlag 10-15 percet lehet számolni egy sorozat kiürítésére. A féloldalas pörgetőkben 3-6 keretet lehet kipörgetni,míg a sugarasban átlag 24-48 keretet.

mézpörgető
mézpörgető7

A pörgető teljesítőképessége:annál jobb minél messzebb van a lép a tengelytőlótengely és lép,képletben távolsága x forgás sebessége x forgás sebessége. A forgási sebesség a = kosár másodpercenként hányat pördül. Tehát egy 300-as fordulatszám esetén 300/60 5 m/s.

Pörgető erő (centrifugális erő) = a gép teljesítőképessége x a méz négyszeres súlya 1 cm2 nagyságú lépben. A kifelé néző sejtekben a pörgetőerő a mézet fokozatosan kihajítja. A sejtekben lévő méz súlya fokozatosan csökken,vele együtt a pörgetőerő is fogy. Mikor a sejtben csak ˝ méz marad akkor a pörgető erő is csak 1/2-e már. A pörgetőerőt csak a sebesség növelésével tudjuk növelni,ezért van az,hogy kezdetben kis sebesség is elég,míg a végén kell a nagy sebesség. A legalaposabb pörgetés után is marad a sejtekben kb. 3 % méz.

A kétoldali pörgetőkben a pörgetőerőt megnöveli még a szívóerő is. Ezt az okozza,hogy lépek közt nagyobb a távolság a dob közelében,mint a tengelynél. Pörgetéskor a lépek külső vége nagyobb utat tesz meg,tehát kívül ritkább lesz a levegő, mint a tengelynél. A levegő a tengelytől a dob felé áramlik. A légáramlás szívó hatású a sejt tartalmára. A szívóerő a különféle kétoldalú pörgetőkben nem érvényesül egyaránt. Leghatásosabb ott,ahol a lépek nem éllel,hanem lappal fordulnak el,a kosarat pedig gyűrű takarja.

 

Sugaras mézpergetők
 

mézpörgető5

A sugaras mézpörgetők általában 16-80 1/2 NB keret pörgetésére alkalmasak.Igazából csak a 1/2 NB és Hunor keretek pörgetésére ajánlott,mível NB kereteknél a tengelytől a távolság nem megfelelő,így sokkal hosszabb ideig kell pörgetni.

 

Önfordítós,tangencionális mézpergetők
 

mézpörgető3

A pörgetőben a léptárolásra rácsos tárolók vannak,melyek a forgásiránynak megfelelően egy tengely körül átfordulnak 90 fokot. A forgásirány megváltoztatásával a másik irányba áll át,így történik, hogy a lép másik oldala ürül ki. Automata és kézi vezérléssel készítik 3-6 NB keret egyszeri pörgetését teszi lehetővé.

fedelezővilla

fedelezővilla

fedelezőkés

fedelezőkés

Pörgetés előtt a lefedett sejteket fell kell nyitni,hogy a méz el tudjon távozni.

A fedelzővilákból a horganyzott villák már nincsenek forgalomban.Ma már csak rozsdamentes anyagból készített tűkkel lehet villát kapni.A nyél kiképzése többfajta, A fedelezővillát tolni kell a kereten,úgy hatásos. A feledelezőkést melegen érdemes használni, ezért kettőt szoktak belőle befogni. Az egyiket egy edényben mindig melegítik,míg a másikkal dolgoznak.

fedelezőkés2

Az elektromos fedelezőkésnél az élt fűtik,így melegítve azt.Létezik 230 V-os és 12 V-os kivitelben és gőzős változatban.

A kések hibája ha a fütőszál messze van az éltől,mert akkor nem melegíti fel megfelelően.Gőzős késnél kisipari kivitelnél a gőzcsövet rárögzítik a késre,azonban nem veszik figyelembe,hogy a rozsdamentes anyag rossz hővezető, a gömböjű rézcső felülete kevés,s ezért a hőt nem veszi át.

fedelezőgyalu

fedelezőgyalu

A fedelezőgyalu használata hasonló a villához.Tolni kell a kereten,s mint egy gyalu,szedi le a viaszt.220 és 12 V-os ,valamint gőzős kivitelben kapható.

fedelezőláda

A fedelezőállványra kell a keretet fektetni,s lefedelezni.Az egyik oldal lefedelezése után a keretet meg kell fordítani,s a másik felével tenni az álványra.Ma már rozsdamentes kivitelben is kapható.

fedelezőkád
fedelezogep

Nagy méhészetekben automata vagy félautomata fedelezőgépeket használnak.A fedelzőgépek általában gőzzel vannak fütve,rezgőkéses fedelezőkéssel vannak ellátva,a fedelezett keretet egy tálcában gyüjti,a mézet s viaszt szintén külön lehet választani.

fedelez-gep-manualis-felautomata
fedelez-gep-fullautomata

Vissza a választáshoz vagy tovább lapozás