Milyen eszköz szükséges egy kezdő méhésznek ?

1.a legfontosabb EGY KÖNYV,amit tudok forgatni

2.méhészkalap vagy ruha

3.füstülő

4.kaptárszolga

5.fedelezővilla

és pár méhcsalád !

 

Ennyi és nem több ! Mindenből megfelel a legolcsóbb!

Miért mondom ezt ? Mi  nagyon sokfajta füstülőt forgalmazunk. Különbség a füstképzés módjában szinte nincs. Mindegyik alul szív és alul nyom is. Mindegyik az égéstéren keresztül dolgozik.A műbőr füstülő is megfelelő, csak hamarabb szükséges cserélni a pumpa részt,de olcsóbb is. Később akár bőrt is tehetünk rá.A kezdéskor használt eszközök úgyis kevésnek bizonyulnak később,mert tartalék nem árt sohasem,s előfordulhat,hogy többen dolgoznak együtt egy-egy munkafolyamatban.

Milyen kaptárban dolgozzon a kezdő ?

Ahány méhész,az mind mást mond. Mézet termelni minden kaptárban lehet ha ideálisak a körülmények .A három alapkaptárból akár mind a hármat beszerezhetjük,mert igazából úgy lesz rálátásunk a kaptárak típusára. Később eldönthetjük melyik vonalon akarunk továbblépni.Van-e gond belőle,ha más a kaptárméret  ? Igazából nincs ! A pörgetőkben mindhárom méretű keretet ki tudjuk pörgetni. Az NB méretű szállítóláda és egyéb felszerelés mindegyik más mérethez használható ! NB kaptárban is tudunk más keretet betenni,legfeljebb kihasználjuk a herekivágásos atkagyérítést vagy igazi lépesmézünk lesz.

Melyik könyvet érdemes beszerezni ?

Bármelyiket,amelyikben az alapok bent vannak !

A régi könyvek,mint az Őrősi Pál Zoltán-Méhek között c. könyve a mai kor technológiáját nem tükrözi,ellenben az alapok nagyon részletesen bent vannak! Egy kezdő méhésznek nem azt kell tudni,hogy milyen új pörgetők vannak,hanem  azt,hogy milyen fajta pörgetőt  van. Nem az a lényeg,hogy miből van a kaptár,hanem az,hogy megtudjam különböztetni a méreteket,tudjam,hogy hogyan kell egy keretet összeszegelni,befűzni,belépezni.A régi könyvekben ez mind megtalálja részletesen,míg az új szerzők könyveiben inkább az új technológiai folyamatok. Ne becsméreljük a régi könyveket,mert a mai kor szerzői sehol sem írnak olyan részletességgel. Igaz,hogy ma már nem bádogkannába pörgetünk,de akkor az volt a fejlett technológia. Régen Trabanttal jártunk,ma meg Suzukival. Se az autóvezetés alapjai ugyanazok,annak ellenére,hogy automataváltós autók is vannak. A méhészetben is vannak automatavezérlésű méhészeti gépsorok is,meg hagyományos kézi hajtású eszközök is. Ezeket a haladó méhészeknek kell megismerni .

A méhészkedés során szükség lesz majd  keretlécre,drótra,műlépre meg egyéb más eszközökre de minimális mennyiségben. Mindig tartsuk be a fokozatosság elvét. Amikor már úgy érezzük,hogy egyedül is elboldogulunk,szeretnénk többet kihozni magunkból akkor lehet gondolkodni nagyobb beruházáson. A lényeg azon van,hogy egyedül is elboldogulunk,ami röviden kifejtve ezeket jelenti:

  • Tudom mit miért teszek
  • Tudom már,hogy mikor szabad a méhekhez nyúlni,ismerem életüket
  • Az alapvető technológiákat megtanultam alkalmazni is.
  • Nem okozok kárt a méheimmel senkinek
  • A méheket megvédem a betegségektől hozzáértésemmel
  • Nem arról van szó,hogy teljesen egyedül kell boldogulni,hanem arról,hogy egyedül is képes vagyok kezelni a problémákat,mert Józsi bácsi,akivel együtt méhészkedtem most pont  nincs itthon egy hétig s  nem tudom Őt megkérdezni. Kérdezni mindig szabad sőt kifejezetten szükséges is. Szokták mondani,hogy „a jó pap is holtig tanul”.Itt arról van szó,hogy ha baj van azonnal tudjak reagálni. Példával szemléltetve:

    Este kimegyek a méhekhez s azt látom,hogy nagyon röpködnek,zúgnak,marakodnak,különösen egy két kaptár körül. Ilyenkor azonnali teendő van,be kell avatkozni,s ehhez tudás kell. Másnap otthon   meg lehet kérdezni,hogy jól cselekedetem -e ,mit lehet még tenni,mert lehet,hogy olyan tanácsot kapok,ami nagyon jó Az ember sokszor tanul saját kárán,de nem ez a célunk. Tanuljunk más kárán inkább. Ennyi bevezető után lássuk a folytatást.

    Ha kiváncsi rá akkor lapozzon !