Mi újság a méhesben télen ? A legfontosabb dolog a nyugalom.A méhek 8 C fok alatt ledermednek.Ősszel a hőmérséklet süllyed a kaptárban részben a beáramló hideg, részben a méhek csökkenő aktivitása miatt. 8 C fok alatt ún. téli gömbbe húzódnak be. Mivel a gömb hőleadási felülete a lehető legkisebb, sok energiát (cukrot) takarítanak meg.

A hőszigetelő réteg segítségével, amit a méhek maguk képeznek azáltal, hogy a hideg keménysége szerint mennyire sűrűn helyezkednek el, a gömb belsejében olyan hőmérsékletet tudnak tartani, ami annak egy kis területén, a gömb közepén akár a 35 C-ot is eléri. A szélső részek hőmérséklete kb. 10 C . Bizonyos mozgás azért előfordul a gömbben; szabálytalan időközönként hol az egyik, hol a másik méh húzódik a szélső területről a mézsejtekhez, ahol élelmet vesz magához, majd ismét kifelé tart.

Ha a külső hőmérséklet csökken, a széleken lévő méhek egyre gyorsabban mozgatják szárnyaikat. Rendkívüli hidegben a gömb összeszűkül, a széleken lévő méhek a fejüket és torukat bedugják a méhtömegbe, csak potrohuk látható.

A téli gömbben a méhek nem alkotnak egységes társadalmat, mert a lépek lemez alakú részlegekre osztják őket, amelyek átmérője annál kisebb, minél távolabbra esik a gömb közepétől. Hogy fenntartsák a kapcsolatot a lépek között, minden lépútban egy nyúlvány található, ami a gömbből indul ki, és amelyben 100-200 összekötő méh van. Ezek a lép legközelebb eső szélén kapcsolatban vannak a két határos léputca összekötő méheivel. Nagy hidegben az összekötő méhek behúzódnak a téli gömbbe.

Amennyiben ez a nyugalom megzavaródik,felbomlik a gömb, s a hőmérésklet miatt a felbomló méhek ledermednek,nem leszenek képesek újból összeállni.Ezért sose mozgassuk meg a kaptárt,ne szállítsuk a méheket .

feedbee
8
2009_telen_296383_44772

Az első kaptárbontás

A tavasz első sugaraira ,amikor kisüt a nap, a hőmérséklet eléri a 5-10 C fokot minden méhész szalad a méhesbe.A méhek kirepülnek,megmutatják,hogy élnek.Ilyenkor van rá lehetőség,hogy élelmet adjunk a méheinken,azért,hogy esetleg el ne pusztuljanak vagy csak azért,hogy a ne a mézet egyék,hanem az megmaradjon a fiasítás részére.

A legjobb a puha cukrlepény .A cukorlepény beadásakor óvatosan kezeljük a méheket, ne zúdúljanak fel,szinte ne is érezzük,hogy felnyitottuk a kaptártetőt.

A lepényen előzőleg vágjuk fel a fóliát kb 1 cm széles sávban,Óvatosan hajtsuk fel a takarást,nyomjunk egy adag füstöt alá közben ,majd csúsztassuk a lepényt a keretek tetejére oda,ahol a méhek tartózkodnak.A felvágott sáv,keresztben legyen a keretekkel, hogy a méhek odaférjenek a lepényhez.A cukorlepényt a repcevirágzás megkezdéséig akár folyamatosan 2 hetente betehetjük a méheknek,pótólva az élelmet a hidegebb , szeles,esős napokon.

cukorlepények

Puha gyúrt cukorlepény készítése:

10 kg porcukorhoz kb.3 kg méz szükséges.A mézet a feldolgozás előtt hőkezeljük,azaz 80 C fokon legalább 2 órán át melegítsük.A kihült,langyos mézzel kell elkeverni a porcukrot,majd mint a tésztát össze kell dolgozni,annyira,hogy puha állagú legyen. Szükség esetén minmális mézet még tegyünk hozzá. Műanyag zacskóba tegyük 0,5 vagy 1 kg-os adagokba.A zacskó száját hajtsuk be,majd kb 2 cm vastagságra lapítsuk.Mvel vizet nem tartalmaz, a teljes nyugalom időszakában sem káros. Nagyon lágyra ne készítsük, mert akkor a kaptár melegében annyira megpuhulhat, hogy a lépek közé folyik.

Az alapanyagba tehetünk vitamint,gyógyszert,élesztőt vagy bármi mást,amit a méheknek szeretnénk adni.Méz helyett izo-cukrot is szoktak használni,azonban figyelembe kell venni,hogy izo-cukor csak tenyészetben használható,semmilyen kis mennyiségben nem kerülhet a mézbe,ezért a termelés folyamán mellőzzük a használatát !

cukrolepény

A kemény cukorlepény úgy készül, mint a szaloncukor. Egy kiló cukorra 2-3 dl vizet számítunk, és ebben főzzük. Mikor a cukor az edény oldalán már kezd megszilárdulni és hideg vízbe cseppentve kemény, de szájban könnyen omló anyagot ad, akkor levesszük a tűzről és előre elkészített, papírral bélelt tálcára, formába (üres keretbe) öntjük. A szirup kiöntésére alkalmas időpontot hőmérővel is megállapíthatjuk. A cukor akkor jó, ha hőmérséklete 117 C°. A formák hosszúságát, szélességét, valamint a cukorlepény vastagságát célunknak megfelelően szabjuk meg. Olyan alakú és magasságú darabokat öntünk, amilyenek az etetendő családok fölé a felső keretlécekre, a keretfedők vagy takarók alá elhelyezhetők.

Legegyszerübb ha egy tepsit újságpappírral kibélelünk s ebbe öntjök. Kiöntés után a cukrot kevergetjük addig, míg meg nem fehéredik. A kihűlt cukorlepény deszkakeménységű. Használatkor a kiöntésekor alá terített és reá ragadt papírral felfelé fordítva a méhek fölé, közvetlenül a keretekre borítjuk.

A kemény cukorlepény a méhek etetésére csak a nyugalmi időszakában alkalmas. Enyhe időben már nem hasznosítják teljesen, egy részét cukordarabkák alakjában kiszórják. Ezért a hideg időszak eltelte után a cukorlepény maradványait vegyük ki a méhektől. A cukorlepény a szűkösen ellátott családok kiteleltetésének biztosabbá tételére való. A családok átteleltetését csupán cukorlepényre alapozni nem szabad

Főzőtt puha cukorlepény

A cukor és méz keverékéből készült puha cukorlepény. Készítéséhez 120 fokig mérő hőmérő kell. A cukrot kilogrammonként 2-3 dl forró Vízben feloldjuk és folytonos keverés közben főzzük. Mikor 115 fokra hevült, negyedrésznyi langyos mézet öntünk hozzá (1 kg cukorra 25 dkg mézet). Ez a szirupot lehűti. Ismét 115 fokra melegítjük Ezután a tűzről levéve keverés nélkül állni hagyjuk. Állíthatjuk az edényt hideg vízbe, hogy gyorsabban hűljön. Mikor a cukor már 60 fokra hűlt, mindaddig keverjük, míg fehér színű lesz. Ekkor edénybe vagy a pároztatók etetőrészébe öntjük, vagy ugyanúgy lepényt öntünk belőle, mint a méz nélküli cukorból. A puha cukorlepény főzés nagy adagokban nehézkes és nem sikerül jól. Egyszerre legfeljebb 4 kg cukorból és 1 kg mézből készítsük. A hőmérőt pálcikára kötve úgy helyezzük a szirupba, hogy higanytartálya a szirup felszínének közelében legyen. Az edényt legfeljebb 3/4 részig töltsük meg, mert a szirup, főzés közben könnyen kifuthat. A puha cukorlepény etetésre, pároztatóba, szállító és anyásító zárkába alkalmas.

cukorlepény2
cukorlepény3

A cukorlepény elhelyezése a kereteken.

cukorlepény

Téli kaptárbontás lehetősége:
 

-hőmérséklet fagypont felett

-élelempótlásra nyílik lehetőség

-csak lepényt adhatunk be !

-melegebb idő esetén tisztuló kirepülés figyelhető meg

Mi az a tisztuló kirepülés ? A tisztuló kirepülés során a méhek kiürítik a salakanyagot a testükből,ami a tél folyamán felgyülemlett.Ílyenkor mindent összepöttyöznek a kaptár körül.Ha a pöttyök elkenődnek 1-2 cm-es csíkokká,akkor az hasmenésnek a jele.Ha a kaptár belseje is ílyen lesz,akkor az betegségre utal.

méhészkedés 016
méhészkedés 017
cukorlepény4
cukorlepény5
méhészkedés 012

Az első kaptárbontás után még sok idő eltelhet,amíg újból alkalmas időnk lesz méhészkedni.Sok méhész a tél folyamán készíti el a kaptárhoz a kereteket,hogy tavasszal csak be kelljen tennie.

Puha gyúrt cukorlepény készítése:

1.porcukor előállítása:

Fényképek-0574

Folytatás-téli műhelymunkálatok

A régi terménydaráló átalakítva alkalmas a kristálycukor megdarálására.Lényeg a finomság,mert ha nem elég finom a cukor,akkor a méhek kihordják a kaptárból.