propolisz szedőrács

Propolisz szedőrács használata:
A rács készlet 3 db-ból áll, először a keretekre 45x45 mm-es lyukbőségű rácsot helyezzük ez lesz a távtartó, utána a 10x10 mm-es , aztán az 5x5 mm-es lyukbőségű rácsot aztán letakarjuk fóliával. , A méhek ha meghordták propolisszal a rácsot, hűtés után könnyen eltávolítható, hordóba hajolva a rácsot egy 30-40 cm-es bottal megütögetjük és a dermedt propolisz nem pattog szana szét, hanem a hordóban gyűlik össze. Ez a propolisz eltávolításának a leghatékonyabb módja.
A rácsot az akáchordás befejeződése után kell a fent leírt sorrendben a megtisztított keretek tetejére helyezni.
A rácsok karbantartást és egyéb tisztogatást nem igényelnek.
Alkalmazási időszak:

 - VI.-VIII.-hó 2-3 hét alatt megtelnek a rácsok
 - IX.-X.-hó 1-2 hét alatt megtelnek a rácsok.
 
Használatával tiszta propoliszhoz jutunk.

3

Görögöknél használt propoliszszedő rács.Műanyag tábla 3 mm-es kúpos hornyokkal.Aszélessebik felét kell a keretek felé tenni.

A propolisz kinyerése a már leírt módszerrel történik.

szöktető szöktető2
szöktető3

A szöktetőket rakodókaptárban használják a mézzel teli fiók méhtelenítésére.Csak olyan kereteket lehet méhteleníteni,ahol nincs fiasítás,mivel ha van egy kicsi fiasítás is,akkor már a fiasítást takarják,ápolják,s nem mennek le a méhek.A szöktető elve azon alapul,hogy a méhek az anya illatát érzik,s mindig az anya felé tartanak,ezért lefelé lemennek,de vissza már nem jönnek a lyukon keresztül.Az egyutas szöktetők (trapézalakuak) egy lyukon viszik le a méheket,míg a többutas (lásd köralakú) szöktetők több irányból egyszerre.Az egyutas szöktetőből 4 db-ot szokás egy szöktetőelemre szegelni,míg a többutasból 1 db-ot.

A szöktetőelem általában egy sima farostlemez szegéllyel körben.A négy sarkára kb.10-20 mm nagyságú lyukat fúrunk,s arra szegeljük a szöktetőt. Többutas szöktető használatakor középen kell egy 10-12 cm átmérőjű lyukat fúrni,s arra kerül rá a szöktető.

A szöktető elhelyezése a fiókon: mindig a szöktetni kívánt fiók felé legyenek az elemek.

szöktető6 szöktető5
anyarács
anyarács4
higienikus aljdeszka
anyarács2

Az anyarácsokat a méhanya távoltartására használják főhordásban,hogy a mézes keretekbe ne kerüljön fiasítás,s ki lehessen pörgetni.Rakodókaptárban az anyarács mérete akkora,hogy a keretek tetején a fiókon belűl csak kb. 3-3 mm rést enged,így két fiókot elválaszt egymástól.Az alsó fiókot nevezzük fészeknek,míg a felső fiókokat méztérnek.

Fekvő kaptárban egy elválasztókeretre van szegelve, s 3-4-6 keretre (ki mit szokott) elválasztja a fészket a többi kerettől.

Az alapméretek: 460 mm x 361 mm és a 330 mm x 330 mm

 

Higienikus aljdeszka

Az anyarácsok fajtái:

-lemezes

-fűzött

-huzalpálcás a képek sorrendjében.

A lemezesek,függetlenűl,hogy műanyag vagy aluminiumból vannak a lyukak kivágásánál éles peremük van, míg a huzalpácás anyarácsoknál a gömbölyű formák miatt méhkimélőnek is mondják.A fűzőtt anyarács is gömbölyű,csak az anyarácson több a felület,ahol a méhek nem érintkezhetnek egymással.Létezik horganyzott kivitelben is,de rozsdamentes kivitelben még nincsenek,mert nagyon drága lenne.

Az anyarács általában 4.2 mm távolságban vannak a pálcák egymástól és 2 mm vastagságú pálcákkal készülnek.A lemezes rácsoknál 4 mm a lyukak mérete.

A taposórácsok 3.5 mm-es osztásközzel készülnek.A taposórácsokat a rakodókaptárakban használják az aljban,főként higienikus aljdeszkákban,mivel a szemét a rácsokon keresztűl lehullik,viszont a méhek nem jutnak át rajta.

Fénykép0040
Fénykép0027

Rakodókaptárban az anyarács a keretek tetején van, szélessége akkora,hogy a széleknél 3-3 mm-nél nagyobb hézag ne maradjon.

A képen látható módon ne helyezzük el,mert felszedéskor a hegesztés felszakadhat. Mindig a pálcák feküdjenek fel a keretre,s az 5 db keresztpálca legyen felűl. Ílyenkor a kaptárszolgával alányúlva a hegesztés nem nyújtó,hanem nyomó erőt kap.

A virágporszedőn látható 6 db hosszú, 10 mm átmérőjű csövek a hereméhek kijutását segíti elő .Vissza már nem tudnak bemenni a kaptárba,mivel a csövek hosszúak,s nem bújnak be rajta.

Vannak a rakodókaptárba az aljdeszkába épített virágporszedők,ahol külön tálcába hullik a virágpor.

virágporszedő3

Használata: a kaptárra a kijáró elé felcsavarozva használható. Felcsava- rozás utána a belső virágpor gyűjtő rács elfordítható, míg a méhek megszokják a kijáró előtti változást. (kb 1 nap) majd a rács visszahajtása után a méhektől a virágport leszedi, mely az alatta elhelyezett kiszedhető dobozba hullik bele. A dogozból ajánlatos 1-2 naponta üríteni az összegyűlt virágport.

virágporszedő
virágporszedő2
egérrács egérrács3
egérrács2

Az egérrácsokat augusztusban kell feltenni,fő feladata, hogy a kijárón az egér bejutását megakadályozza.Az egér már 7 mm-es résen befér,ezért a jó egérrács 7 mm-nél kisebb.Az egérrácsokat a kijáró szűkítésére is használják olyan kaptáraknál,ahol nem lett a kijáróhoz fabetét gyártva a kijáróba.

Az etetők külön oldalon vannak !

Vissza a választáshoz vagy tovább lapozás