Tavasszal az első kaptárbontások  után a méhész fő teendője a család fejlődésének segítése,azért,hogy a főhordás idejére megfelelő népesség legyen,s ezt kiaknázva rossz időjárási körülmények között is tudjunk mézet termelni. Főhordásnak Magyarországon az akácvirágzást kell tekinteni,mert a Vevők ezt a fajta mézet kedvelik leginkább. Főhordásnak nevezhetjük még a repce,a hárs, a napraforgó a solidágó,a vaddohány vagy bármilyen más kultúrát.,mely nagy tömegben virágzik s arról tudunk mézet hordatni. A repcevirágzás kezdetére általában még nem szoktak a családok felfejlődni,azonban előfordul ,hogy a méhek egy része felfejlődik már. A repce,az alma a fűz nagy tömegben történő virágzásakor a méhek általában kinövik a kaptárt ,amennyiben ez jó idővel és nektárképződéssel jár.

 

Teendők a főhordás előtt :

-Méhek vizsgálata rendszeres időközben.

-a fészek bővítése tűzdeléssel

-itatás

-serkentő etetés

-atkairtás

-új keretek kiépítés ha szükséges

-rajzás megelőzése

 

Ezeknek a feladatoknak csak úgy tudunk eleget tenni,ha az állományunkat ismerjük. Tudjuk azt,hogy melyik család gyenge,melyiknél van kevés méz,melyiknél várható túlfejlődés. Egy ilyen ismerettel márt könnyebben boldogulunk,mert tudjuk azt,hogy esetlegesen melyik kaptárból vehetünk el fiasítást,melyikből mézes keretet,melyikből kell időben rajt készíteni.
Ebben az időszakban a méhek amúgy is arra törekednek,hogy mihamarabb rajzó állapotot elérjenek,ezt csak mi elősegítjük,hogy időben hamarabb elérjék ezt az állapotot,hiszen mézet termelni csak nagy tömegű méhvel tudunk.
Amikor elégséges már a méh ,úgymond kinövik a kaptárt,akkor a feladatunk ennek megőrzése ,szinten tartása főleg akkor ha vándorolni szeretnénk más növényre is. A rajzás meggátolása is fő feladatunk,mert a kirajzó méhek egyrészt problémát okozhatnak a környezetünknek,másrészt meggyengíthetik a visszamaradt állományt annyira,hogy nem tudunk megfelelő mennyiségű mézet termelni.

Mire ügyeljünk tavasszal:


-a kaptár időbeni bővítése ,mert ha nincs keret, nem tudnak terjeszkedni a méhek,akkor ugyanúgy rajzás lehet belőle
-amennyiben a kaptár szinte teljesen benépesedik,vagy a fiasításos keretek száma megugrik azonnali beavatkozás szükséges
-rablásveszély elkerülése (külön fejezet lesz a rablásról)

Mit kell tennünk a méhesen kívül ?


-a nem használt,elöregedett lépeket olvasszuk ki
-a használt,tartalék lépeket védjük a molyok ellen
-lépeket sose hagyjunk szanaszét,fedett zárt helyen tároljuk,  hogy méhek ne tudjanak hozzáférni
-készítsünk új kereteket
-készüljünk fel az állomány esetleges bővítésére eszközökkel
-mindig rendben és tisztaságban legyenek a kaptárjaink

Tüzdelés

A kaptár kitakarítása és vizsgálata után kb. 1-2 hetes ciklusban elkezdhetjük a fészek mesterséges bővítését üres keretekkel. Ehhez a fészek szélén egyik oldalt a fedett fias kereteket elhúzzuk,s beteszünk egy világos szép keretet a nyitott és fedes fias keretek közé,majd újból összetoljuk a fészket.Ezt a folyamatot folyamatosan csináljuk a főhordás megkezdéséig,ezzel elősegítve az anya petézését.Jó és erős családoknál erre nincs is szükség,az anya az összes keretet befogja petézni,ott arra kell ügyelni,hogy meg ne rajozzon.

tísztítás

A kaptárak tísztításakor egy sima szemétlapát is megfelelő.

Az egyik oldalra elhúzott keretektől a terület szabad lesz, melyet megtísztítunk,majd a kereteket átrakjuk a tiszta oldalra, s a másik felét is kitakarítjuk a kaptárnak.

A kiszedett anyagot gyűjtsük egy erre a célra használt vödörbe, s ássuk el,a fertőzésveszély csökkentése miatt.

A takarításhoz lombszivót is használhatunk,ha előtte a kaptárszolgával fellazítjuk a leragadt szemetet.

tísztítás2
füst

Folytatás-főhordás

A munkálatokat mindig csak jó füsttel és füstülővel végezzük,mert könnyen pórul járhatunk.

Én a füstülőt mindig egy csöppnyi gázolaj segítségével gyújtom meg,s némi lángolás után zárom le a tetejét.Legjobb anyag a száraz pudvás fa,vagy az előregyártott levendulás brikett.A munka végeztével a füstülő tetejét fűvel zárom le,s akkor elalszik a tűz benne,így legközelebb is használható.